Õppetööstuse juhataja, toiduainete töötlemise valdkonna koordinaator Edgar Lepman tunneb heameelt, et õppetööstusess jõudis varustus juustu valmistamiseks, mis koosneb kahest seadmest: juustukatel ning press-eelpress.
Uus katel on 100 l suurem, kui vana juustuvann, ja nüüd saab töödelda 300 l piima korraga, millest saab valmistada umbes 30 kg juustu. Selleks on ka soetatud suuremad 10 kg juustuvormid, mida oleme katsetanud ka märtsi alguses Farmi AS õpipoisirühmaga. Kindlasti ei kao kuskile ka väiksemad juustukerad - Tarkusetera! Uus katel on varustatud juhtpaneeliga, mis võimaldab täpselt programmeerida katla tööd (kaua toimub mis protsess) ning registreerida kõiki tegevusi. Peamine uuendus katlal on see, et katel on varustatud statsionaarse segursüsteemiga, mis tähendab et juustumeister ei pea enam tõstma rasket vanaaegset pneumaatilist segursüsteemi ühest kohast teise, vaid see on nüüd alati valmis tööks ja selle käivitamiseks tuleks vajutada ainult nuppu. Kuna segursüsteem on käivitatav mootoriga, siis kaob vajadus ka lõigata kalgendit käsitsi, kuna selle eest teevad töö ära vahetatavad segur- lõikurid.
Teine seade on pneumaatiline press-eelpress, mida kasutatakse juustutoorikute pressimiseks ja vormimiseks. See on uuem süsteem perforeeritud põhjaga, mis võimaldab vadakut paremini eraldada, mille tulemuseks on parema kvaliteedi ja säilivusega juust.
Uus süsteem võimaldab valmistada rohkem erinevaid tüüpe juuste (näiteks Parmesan- tüüpi, Cheddar juustud) lihtsamini ja loodetavasi saame uue katla käivitada uue nädala jooksul!